27
102016

Žitovi pekovski izdelki praktično brez trans maščobnih kislin

V Žitu stalno spremljamo trende in novosti na področju zdrave uravnotežene prehrane. Eden od ciljev reformulacije oz. spremembe receptur naših izdelkov je bila v zadnjih letih tudi zamenjava maščob zaradi vsebnosti trans maščobnih kislin.

Tako smo že pred leti izpeljali številne spremembe receptur naših izdelkov in hidrogenirane in delno hidrogenirane maščobe zamenjali z drugimi maščobami. Danes v Žitovih izdelkih praktično ne uporabljamo delno hidrogeniranih maščob, ki so glavni vir t.i. industrijskih trans maščobnih kislin. Zato so vsebnosti trans maščobnih kislin v teh izdelkih znatno pod 2 %, kolikor predpisuje najstrožja zakonodaja, kot je npr. na Danskem.

Zavedati pa se moramo, da so trans maščobne kisline naravno prisotne v maščobah živalskega izvora, minimalne količine le-teh pa naravno vsebujejo tudi rastlinska olja.

dr. Mateja Modic, direktorica razvoja, Žito d.o.o.

Nazaj na seznam objav