Recept

Potičke s pistacijami

  • Zahtevnost:2
  • Čas priprave:90 min + čas vzhajanja
  • Število oseb:8 kosov
  • Priprava

    Priprava testa:

    1. V skledo mešalnika stresemo mešanico, sol in sladkor. Premešamo, dodamo suhi kvas, rumenjaka, vanilijev ekstrakt, mleko in stopljeno maslo.
    2. Mešati začnemo pri nižji hitrosti s kljukastim nastavkom. Ko se sestavine povežejo v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo 5 minut. Končano testo med mešanjem odstopa od stranic posode in ima mehko, gladko teksturo.
    3. Testo pustimo v skledi, ki jo pokrijemo in prestavimo v najtoplejši del kuhinje.
    4. Testo pustimo vzhajati eno uro oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.

    Priprava nadeva:

    1. V skledi skupaj zmešamo mlete pistacije, mlete mandlje, sladkor in mleti kardamom.
    2. V kozici skupaj segrejemo do vretja mleko in smetano ter ju prelijemo čez mešanico oreščkov. Dobro premešamo.
    3. Dodamo še rumenjak in nekaj kapljic mandljeve arome. Premešamo in pustimo ob strani, da se nadev ohladi. 

    Priprava potičk:

    1. Delovno površino pomokamo in na njej razvaljamo testo v obliki dolgega pravokotnika (40 x 25 cm). Testo naj bo debelo 3-5 mm.
    2. Testo v celoti premažemo z nadevom, le 2 cm od roba pustimo brez nadeva. Razmažemo ga čim bolj enakomerno za lažje zavijanje.
    3. Zavijamo vzdolž dolge stranice, da dobimo čim več zavojev. Rolado narežemo na 4 cm široke kolute, da dobimo 8 potičk.
    4. Štiri narezane potičke razporedimo na papir za peko v velikosti košare za air fryer (20 x 20 cm). Potičke naj se ne dotikajo.
    5. Preostale štiri potičke odložimo na drugi papir za peko. Prve pustimo vzhajati na sobni temperaturi 15-20 minut. Druge pa postavimo v hladilnik, da ne vzhajajo prehitro.
    6. Proti koncu vzhajanja segrejemo air fryer na 180 °C in ga grejemo 5 minut.
    7. V košaro air fryer položimo vzhajane potičke skupaj s papirjem za peko. Pečemo jih 10 minut pri temperaturi 150 °C nato jih obrnemo in jih pečemo še 10 minut.
    8. Med peko prvih potičk iz hladilnika vzamemo drugo rundo potičk in ponovimo postopek peke.

        Sestavine

        Sestavine za kvašeno testo:
        1300 g Hit-mix mešanice za potice in krofe
        1ščep soli
        130 g sladkorja
        1pol vrečke suhega kvasa (3,5 g)
        12 rumenjaka
        12 žlički vanilijevega ekstrakta
        1125 ml mleka ali vode
        150 g stopljenega masla
        Sestavine za pistacijin nadev:
        1150 g mletih pistacij
        1150 g mletih mandljev
        180 g sladkorja
        1¾ žličke mletega kardamoma
        1130 ml mleka
        175 ml smetane
        11 rumenjak
        1¼ žličke mandljeve arome

        Preveri še

        makove_poticke_z_limono05.jpg.webp

        ŽitoMakove potičke z limono

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:1 ura
        • Število oseb:16 kosov
        kokosov_kolac02.jpg.webp

        ŽitoKokosov kolač s čokolado

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:1 ura
        • Število oseb:6 oseb
        kitajske_palacinke_z_mlado_cebulo01.jpg.webp

        ŽitoKitajske palačinke z mlado čebulo in drobnjakom

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:30 minut
        • Število oseb:6 oseb
        hruskov_drobljenec02.jpg.webp

        ŽitoHruškov drobljenec

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:1 ura 15 minut
        • Število oseb:4 osebe
        bucni_buhtlji-04.jpg.webp

        ŽitoBučni buhtlji z Lino lado s sesekljanimi lešniki

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:60 minut + čas vzhajanja
        • Število oseb:12 kosov
        buckina_rulada02.jpg.webp

        ŽitoBučkina rulada z vanilijevo kremo

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:2 uri
        • Število oseb:8 oseb
        makove_poticke_z_limono05.jpg.webp

        ŽitoMakove potičke z limono

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:1 ura
        • Število oseb:16 kosov
        kokosov_kolac02.jpg.webp

        ŽitoKokosov kolač s čokolado

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:1 ura
        • Število oseb:6 oseb
        kitajske_palacinke_z_mlado_cebulo01.jpg.webp

        ŽitoKitajske palačinke z mlado čebulo in drobnjakom

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:30 minut
        • Število oseb:6 oseb
        hruskov_drobljenec02.jpg.webp

        ŽitoHruškov drobljenec

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:1 ura 15 minut
        • Število oseb:4 osebe
        bucni_buhtlji-04.jpg.webp

        ŽitoBučni buhtlji z Lino lado s sesekljanimi lešniki

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:60 minut + čas vzhajanja
        • Število oseb:12 kosov
        buckina_rulada02.jpg.webp

        ŽitoBučkina rulada z vanilijevo kremo

        • Zahtevnost:3
        • Čas priprave:2 uri
        • Število oseb:8 oseb

        © 2024, ŽITO Prehrambena industrija d.o.o., vse pravice pridržane. Izdelava spletne strani: Sitexo.com
        Nastavitve piškotkov